תקנון ההכשרה ללימודי אנליזה של הילד והמתבגר

מטרת התכנית
מסלול ההכשרה ללימודי אנליזה של הילד מעניק לבוגרים נועד ליצור מרחב של ידע ולמידה העוסק בשלבי התפתחות ראשוניים (ארכאיים) של הנפש, עם העמקה בעושר של ארכיטיפ הילד והמתבגר הפועל בנפשנו מינקות ועד זקנה. מטרת ההכשרה להעמיק ולחקור את מהות תהליך ההתפתחות עפ״י הזרמים השונים בעולם היונגיאני (הקלאסי, ההתפתחותי והארכיטיפאלי) ואת ביטויו בעבודה הטיפולית עם ילדים ונוער.

למי התכנית מיועדת
אנליטיקאים יונגיאניים (שסיימו מכון אנליטי מוכר ע״י IAAP) וקנדידטים בשלבי סיום (בשלבי כתיבת עבודת הגמר) העובדים עם ילדים ומתבגרים במקצועות בריאות הנפש בעלי תואר שני לפחות: מתחומי הפסיכולוגיה הקלינית, הפסיכיאטריה, העבודה הסוציאלית (מ.א.) והטיפול באומנויות (בעלי תואר שני ואחרי שנת הכשרה מעשית מתקדמת, או בוגרי תכנית לימודי תעודה תלת שנתית במוסד מוכר ע"י המל"ג).
המכון הוא גוף המכשיר מטפלים מוסמכים לעבודה על-פי הגישה היונגיאנית ואינו גוף המעניק אישור לעסוק בפסיכותרפיה.

תהליך הקבלה נעשה על ידי ועדת ההסמכה לפי הנוהל הבא:
דרך פנייה לרכזת ההכשרה, דר׳ גלית בן אמיתי , טלפון :0523635487, דוא״ל gbenamit@tauex.tau.ac.il:
כחלק מתהליך הקבלה יתקיים מפגש אישי עם אחד מחברי ועדת תכנית ההכשרה האנליטית לטיפול בילדים ונוער של המכון. בתום התהליך יקבל המועמד הודעה אם התקבל לתוכנית ההכשרה.

מבנה תכנית ההכשרה
הסמינרים נערכים במתכונת של 4 מפגשים לכל נושא. כל מפגש בנוי משתי יחידות : יחידה תיאורטית, ניתנת על ידי מורה אחד ואילו השנייה – יחידה קלינית של הדרכה קבוצתית. החומר הקליני נמצא במוקד תכנית ההכשרה. יחד אתו מוגש גם חומר אחר כמו מיתולוגיה, ספרות, אגדות, סרטים, ואמנות. תשומת לב מיוחדת מושקעת ביצירת אווירה של קריאה ולימוד בקבוצה. הקנדידטים לוקחים חלק פעיל בלמידה – כולל קריאה, הצגת נושא וחומר קליני רלוונטי.
בנוסף לקורסים, כוללת התכנית שתי סדנאות בכל סימסטר בנושאים שונים לאורך תוכנית ההכשרה.
תכנית ההכשרה דורשת מחויבות, השקעה ונכונות לעבור תהליך אישי ומקצועי שגמול עמוק ומשמעותי בצדו. יש חובת השתתפות בסמינרים ובהדרכה הקבוצתית.
במידה ויעלו סוגיות אתיות לאורך ההכשרה, תעשה פנייה לוועדת האתיקה במכון שאליו שייך האנליטיקאי הלומד במסלול ההכשרה.

מקום ומשך הלימוד:
הלימודים מתקיימים בבית המכון לפסיכולוגיה יונגיאנית ע״ש אריך נוימן ברחוב הצפירה 18 בת״א, בימי ב' בין השעות 21.00-17.00, במשך תשעה חודשים בשנה, ונמשכים שלושה סימסטרים.
פירוט תכני הלימוד :
מסלול ההכשרה יתמקד בלמידה של נושאי ליבה של הטיפול בילדים ונוער כדוגמת התפתחות היכולת הסימבולית לצד מצבי פגיעה בסימבוליזציה, העמקת ההבנה הקלינית של הגילאים הצעירים ועבודה טיפולית עם הורים ומשפחות.
נעמיק בכלים טיפוליים שמתמקדים בעבודה סימבולית (טיפול במשחק בחול, טיפול דרך הבעה ויצירה, עבודת חלום וספרות ילדים). עוד נרחיב את הלמידה דרך תיאוריות נוספות החשובות לעוסקים בטיפול בילדים כדוגמת תיאוריית ההתקשרות, מצבים מנטליים ראשוניים ועוד. ננוע בין הפרסונלי לקולקטיבי כדי להעמיק ולהתבונן בהתנסויות האנושיות של הפרט המתפתח כחוויה אוניברסלית, ארכיטיפלית.

עבודת סיום
בסיום ההכשרה יש להגיש עבודת סיום בה מוצג מקרה של טיפול ארוך-טווח. הגשת עבודת הסיום צריכה להיעשות עד שנתיים מתום תקופת הלימודים הפרונטלים. עם סיום כתיבת העבודה, היא תשלח למרכזת התוכנית שתשלח את העבודה הכתובה לשני מעריכים. המטפל.ת יוזמן לפגישה עם הקוראים, כחודש לאחר קבלת העבודה. יש אפשרות לכתוב את עבודת הסיום באנגלית, והעבודה תשלח לקוראים בינלאומיים. אנו מעודדים זאת, כדי להפתח לשיח נוסף ומעמיק של אנליטיקאים של הילד ברחבי העולם.
עוד אנו מעודדים כתיבת עבודת סיום מקורית, ברוח הגישה היונגיאנית-נוימניאנית, ובהתאם לאישיות הכותב.ת, והמטופל שנבחר.
עם זאת, ברצוננו להדגיש כמה נושאים שחשוב שיופיעו בעבודת הגמר, בהתאם להנחיות הבאות:
המטרה : להציג תהליך טיפולי בילד או מתבגר עד גיל 18, שהינו טיפול משמעותי ואינו קצר מועד. ניתן גם להציג טיפול משמעותי שנכשל.
היקף העבודה לא יעלה על 50 עמוד ( כ-572 מילים לעמוד ,סך הכל כ-28,600 מילה לכל העבודה לא כולל נספחים וביבליוגרפיה ) ,כתובים בפונט 11, רווח 1 חצי , ויכלול חלומות, תיאור משחק סימבולי ויצירה.
תיאור הטיפול: בעבודה יתואר התהליך הטיפולי, תוך התייחסות לאופן עבודתו.ה של המטפל.ת, ואינטראקציות טיפוליות בין המטפל.ת למטופל.ת. הכוונה היא שניתן יהיה לחוות מתוך התיאור, כיצד המטפל.ת מגיב.ה, כיצד עובד.ת עם חומר לא מודע, כיצד מתייחס.ת לסמלים ולדימויים, כיצד מפרש.ת, אמפליפיקציות וכו'.
יחסי העברה והעברה נגדית: הנושאים של יחסי מטפל מטופל, טרנפרנס וקאונטר-טרנספרנס, חייבים לקבל תשומת לב מיוחדת והתייחסות ברורה רצוי בסעיף נפרד. יש להתייחס גם לטרנספרנס וקאונטר-טרנספרנס ארכיטיפיים או למודל האלכימי.
הדרכת הורים : פרק מיוחד יוקדש לעבודה טיפולית עם ההורים/המשפחה. כולל ויניאטות והתייחסות טרנספרנסיאלית.
פסיכופתולוגיה: גם נושא זה ידון בעבודה כסעיף בפני עצמו, כמובן לאור הגישה היונגיאנית. אין הכוונה רק לאבחנות פסיכיאטריות רגילות DSM) וכו') אלא התייחסות למצב האני וציר אני-עצמי, לקומפלקסים מרכזיים, אספקטים התפתחותיים וסימפטומים מתוך ראיה קלינית וסימבולית גם יחד.
פרק הסיום: בעבודה יופיע פרק המסכם את התהליך הטיפולי על שלביו ונושאיו המרכזיים. כמו כן יופיע בסיכום דיון תיאורטי בנושא מרכזי העולה מתוך הטיפול.

בסיומו של התהליך יקבלו המשתתפים תואר של אנליטיקאי.ת יונגיאני.ת של הילד והמתבגר, המוכר ע״י האגודה הבינלאומית International Association of Analytical Psychology (IAAP).

 

דילוג לתוכן